Tror du, du er blevet hacket?

Oplever du, din elektronik opfører sig mistænksomt? Så er du måske blevet hacket.

I Danmark bliver IT-sikkerhed og digitalt fusk en stadig større bekymring for mange.
Med den stigende brug af teknologi til daglige opgaver som banktransaktioner, kommunikation og adgang til vigtige oplysninger, er det vigtigt at sikre, at ens personlige data er beskyttet mod cybertrusler. Hackerangreb og digital svindel er ikke længere kun et problem for it-eksperter; det er en udfordring, der påvirker alle.

At forstå de grundlæggende tegn på hackerangreb og hvordan man kan beskytte sine oplysninger er afgørende for at sikre en tryg digital oplevelse.
I denne vejledning giver vi enkle og klare råd om, hvordan du bedst beskytter dine data mod uønsket adgang og digitale trusler, og hvordan du undersøger om du faktisk er blevet hacket, hvis du tror at det er sagen.

 

Er der andet på spil?

Når du oplever problemer med din elektronik, kan det være fristende at konkludere, at du er blevet hacket. Men ofte er der andre årsager til problemerne. Det er vigtigt at forholde sig kritisk og undersøge grundigt, om det virkelig drejer sig om et hackerangreb.

Først og fremmest er det vigtigt at analysere problemet grundigt. Spørg dig selv, om problemet er pludseligt opstået, eller om det har udviklet sig over tid. Mange tekniske problemer kan skyldes softwareopdateringer, hardwarefejl eller andre faktorer. Overvej også, om der kan være en simpel forklaring, som for eksempel nylig installation af ny software, ændring af indstillinger eller brug af en ny enhed.

Foretag et Hard Reset

Det første der er værd at prøve, hvis dintelefon eller computer ikke reagerer på klik, eller programmer stopper med at fungere, er at foretage et “hard reset”, da løser de fleste problemer. Et hard reset betyder at genstarte din enhed helt ved at trykke på en kombination af tænd/sluk og eventuelt lydknapperne, i en bestemt rækkefølge, alt efter hvilken enhed det drejer sig om. Dette kan fjerne midlertidige fejl og gendanne normal funktion. Hvis et hard reset løser problemet, er du højst sandsynligt ikke blevet hacket.

OBS: et hard reset lukker alle programmer på telefoner og computere. Specielt på computere, skal du gemme dine f.eks. åbne Word-dokumenter inden du foretager et hard reset.

  • For iPhone brugere (uden en knap i bunden af skærmen)
    Tryk og slip hurtigt lydstyrke op-knappen. Tryk og slip hurtigt lydstyrke ned-knappen. Tryk og hold sideknappen nede. Når Apple-logoet vises, skal du slippe sideknappen.

  • Android telefoner og tablets
    Hold sluk/tænd-knappen nede i 30 sekunder.

  • Android telefoner og tablets (Nyere Samsung enheder)
    Hold lydstyrke-ned-knappen og tænd/sluk-knappen nede i 10 sekunder.

  • Computere (Apple MacBook & Windows PC)
    Hold sluk/tænd-knappen nede.

Hvad kan en hacker gøre?

Nogle symptomer er mere sandsynlige at være forårsaget af hackerangreb end andre. Her er en liste over hvilke symptomer der typisk opleves, når man bliver hacket, og hvad de kan foretage.

  • Få adgang til konti
    Hackere kan stjæle dine loginoplysninger og få adgang til dine e-mail-, sociale medie- eller bankkonti. Dette kan resultere i, at de sender beskeder på dine vegne, foretager transaktioner eller ændrer dine kontooplysninger.

  • Stjæle personlige oplysninger
    Hackere kan stjæle dine personlige oplysninger, såsom navn, adresse, fødselsdato og CPR-nummer. Disse oplysninger kan bruges til identitetstyveri eller sælges på det sorte marked.

  • Installere malware
    Hackere kan installere malware på din enhed, som kan overvåge dine aktiviteter, stjæle oplysninger eller endda låse dine filer og kræve løsepenge for at frigive dem.

  • Udnytte dine enheder
    Hackere kan bruge dine enheder til at udføre angreb på andre systemer, sende spam eller distribuere malware til andre brugere.

Hvad kan en hacker IKKE gøre?

Der er også begrænsninger for, hvad hackere kan gøre. Her er nogle ting, som hackere ikke kan gøre.

  • Hackere kan ikke tage total kontrol over alle dine enheder
    Hackere kan typisk ikke fuldstændigt overtage din computer eller telefon. Deres angreb er typisk begrænset til specifikke områder som et par konti eller bestemte programmer.

  • Hackere har kun adgang til de data, du har på dine elektroniske enheder
    Hackere kan kun stjæle eller manipulere de data, der er gemt på dine enheder, og ikke data, der ikke er digitalt tilgængelige.

  • Hackere har ikke interesse i at få din computer til at opføre sig mærkeligt
    Hackere er sjældent interesserede i at forårsage unødvendige problemer med din enhed. Deres mål er typisk at få adgang til dine data eller forårsage økonomisk skade.

Verificer ægte kommunikation

Hvis du modtager beskeder om, at du er blevet hacket, eller krav om løsepenge, skal du forholde dig kritisk til afsenderen. En løsepengeanmodning er som regel kun reel, hvis afsenderen sender bevismateriale på, at de faktisk har det, de siger, de har. Hackere kan ofte fremstå troværdige ved at nævne information, som virker privat, men som faktisk er offentlig tilgængelig på internettet, såsom dit navn, adresse, fødselsdato og oplysninger om dine pårørende.

Hackere kan få disse oplysninger fra dine Facebook-opslag, din profil og andre sociale medieplatforme. Hvis du kan finde de oplysninger, som hackeren giver, på internettet, har hackeren sandsynligvis ikke noget alvorligt information. Derfor er det vigtigt at tjekke, om de oplysninger, som hackeren præsenterer som bevis, er noget, der nemt kunne være fundet offentligt.

Hvordan Kan Du Præventere Hackerangreb?

For at beskytte dig selv mod hackerangreb er der flere ting, du kan gøre.

Ved at følge disse forebyggende foranstaltninger kan du reducere risikoen for at blive hacket og bedre beskytte dine personlige oplysninger og enheder.

  • Brug stærk adgangskoder
    Vælg adgangskoder, der er svære at gætte. Brug en kombination af bogstaver, tal og specialtegn, og undgå at bruge den samme adgangskode til flere konti.

  • Aktiver to-faktor-godkendelse
    To-faktor-godkendelse tilføjer et ekstra lag sikkerhed ved at kræve en anden form for bekræftelse udover adgangskoden. Dette kan være en SMS-kode, en e-mail-kode eller en godkendelsesapp.

  • Husk at opdatere dine enheder
    Sørg for, at dit operativsystem, dine programmer og dine apps altid er opdaterede med de nyeste sikkerhedsrettelser.

  • Tænk dig godt om før du klikker
    Klik ikke på links eller download filer fra ukendte eller mistænkelige kilder. Hackere bruger ofte phishing-e-mails til at sprede malware.

  • Brug pålidelige antivirus-programmer
    Installer og opdater pålidelig antivirussoftware for at beskytte dine enheder mod malware og andre trusler. Ikke alle antivirusprogrammer virker lige godt, så det er en god ide at undersøge mulighederne grundigt.

  • Sikkerhedskopier din data
    Sørg for at lave regelmæssige sikkerhedskopier af dine vigtige filer. Hvis du bliver ramt af ransomware, kan du gendanne dine data fra en sikkerhedskopi i stedet for at betale løsepenge.

Søg hjælp hos en ekspert

Som med mange andre emner kan man finde mange tips og produkter, der påstår, at de nemt kan løse problemer med hackerangreb. Det er dog altid bedst at få et kvalificeret øje på sagen. Er du i tvivl, så vend det med en bekendt, eller spørg FamilieTeknikeren om hjælp. Dette kan sikre, at du får en professionel vurdering og ikke bliver vildledt af uprøvede løsninger.

I bunden af siden kan du udfylde kontaktformularen. Så kontakter vi dig, og tager en uforpligende snak, så du kan komme på rette vej.

Klik for at ringe